17 września br., 12 szefów kuchni wraz ze swoimi zespołami, stanęło  w szranki bodajże najtrudniejszego konkursu kulinarnego w Polsce. Odbywający się rokrocznie we wrześniu finał konkursu Wine & Food Noble Night to rywalizacja  restauracji z całego kraju.  Konkursowym zadaniem jest przygotowanie w trakcie wieczoru oryginalnych, autorskich : przystawki i dania głównego, spośród których publiczność oraz jury profesjonalne wyłaniają i nagradzają najlepsze w każdej z dwóch kategorii.

Zadanie co roku jest niełatwe, bowiem wszystkie dania przygotowywane są na żywo na oczach zgromadzonych gości. Zespoły restauracyjne pracują bowiem w starannie zaaranżowanych osobnych  pomieszczeniach z profesjonalnym zapleczem gastronomicznym, których jedna ze ścian jest transparentna, co pozwala na śledzenie mistrzów przy pracy.

Dla gości, na potrzeby tego wieczoru Organizatorzy tworzą imponujących rozmiarów restaurację z elegancką salą, w której odbywają się degustacje konkursowych potraw.

Szczególne znaczenie dla konkursu ma etap początkowy, czyli selekcja nadesłanych zgłoszeń i wybór 12 finałowych restauracji.  W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest nie tylko karta menu restauracji, ale również jakość obsługi czy dbałość o aranżację wnętrza, by jednoznacznie stwierdzić, że dany lokal z czystym sumieniem polecić można najbardziej wymagającym.
W tym roku reprezentacja z Krakowa  była szczególnie mocna, bo aż 3 restauracje doszły do finałowej rywalizacji. Ale, to co nas najbardziej cieszy, to wyniki Szefów Kuchni z obiektów, członków Krakowskiej Izby Turystyki. Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa  w Hotelu Galaxy otrzymał pierwszą nagrodę za danie główne – kacza pierś w glazurze z miodu, cydru i czekolady na musie z czosnku, słonecznika bulwiastego i smażonego orkiszu – oraz trzecią nagrodę za przystawkę – siekana wołowina  z chrupiącą kaszą gryczaną, szpik i anchois w chrupiącej bułce, ziołowo-grzybowy majonez. Laureatem drugiego miejsca w kategorii przystawka został Janusz Fic z Dworu Sieraków za ślimaki z masłem rakowym na chlebie razowym. Te dania, jak i inne można skosztować na miejscu w restauracjach, do czego gorąco zachęcamy.